Kako (uspješno) odabrati zaručnički prsten?

UVOD: zaruke i zaručnički prsten
1. Što je zaručnički prsten i kako izgleda?
2. Koja je razlika između dijamanta i cirkona?
3. Kako se određuje cijena dijamanta
4. Oblik dijamanta
5. Koja je razlika između dijamanta i brilijanta
6. Prednosti i nedostaci dijamanata i cirkona
7. Koja vrsta prstena odgovara mojoj curi?
8. Kako odrediti veličinu zaručničkog prstena?
9. Zaručnički prsten sa safirom, rubinom, smaragdom i biserom
ZAKLJUČAK

UVOD: zaruke i zaručnički prsten

Korijeni zaruka nalaze se u židovskim običajima, još iz doba Abrahama, a kasnije su ih prihvatili i Grci i Rimljani. Iz Rimskog bračnog prava potječe običaj davanja zaručničkog prstena. Zaruke predstavljaju dio svadbenih običaja kroz koje dvoje ljudi odlučuju svoju ljubav formalno okruniti. Običaj je da se zaručnički prsten nosi na lijevoj ruci tj 'ruci od srca'. U srednjem vijeku liječnici su smatrali da se upravo u četvrtom prstu lijeve ruke nalazi 'Vena Amoris' koja vodi do samog srca. 

U ovom blog postu objasnit ću Vam, in a nutshell, sve što trebate znati prije nego se odlučite na kupnju prstena. Također, iz ženske perspektive, pokušat ću Vam pomoći sa svojim subjektivnim mišljenjem, kako da uspješno odaberete zaručnički prsten za svoju djevojku. Moje iskustvo u proizvodnji i prodaji zaručničkog prstenja bilježi svoju 12-tu godišnjicu, s tim Vam hoću reći 'I got the credentials' :) Objasnit ću Vam što je zaručnički prsten, kako treba izgledati, koja je razlika između zaručničkog prstena sa dijamantom, cirkonom itd.  Nadam se da ću Vam pomoći.

1. Što je zaručnički prsten i kako izgleda?

Zaručnički prsten se u svojoj formi tj u svom obliku treba razlikovati od svog prstenja koje djevojka ima i koje će u budućnosti dobiti. Zaručnički prsten karakterizira jedan centralni kamen koji je blago izbočen i upečatljiv. Centralni kamen može biti samostalan ili može biti u pratnji manjih kamenčića sa strane. Upravo po tom centralnom kamenu zaručnički prsten se razlikuje od ostalog prstenja. Zaručnički prstena na ruci je, između ostalog, i društvena poruka koja jasno govori da je djevojka 'off the market' (s toga ne treba biti presitan). 

Zaručnički prsten može biti izrađen od bijelog zlata, žutog zlata, platine, ili od srebra. Zaručnički prsten od bijelog zlata je i dalje najpopularniji. Na našem tržištu zaručnički prsten od platine se vrlo rijetko traži. Zaručnički prsten od srebra na oko izgleda identično onome od bijelog zlata, ali mu je cijena do tri puta manja od cijene zaručničko prstena od bijelog zlata sa cirkonom. 

Kako odabrati materijal zaručničkog prstena? 

Ako Vaša djevojka nosi isključivo srebro i bijelo zlato odaberite zaručnički prsten od bijelog zlata (ako si ne možete priuštiti odaberite srebro). Ako Vaša djevojka nosi žuto zlato odaberite zaručnički prsten od žutog zlata (ako si ne možete priuštiti odaberite pozlaćeno srebro).

Kamen u zaručničkom prstenu može biti dijamant, cirkon, rubin, smaragd, biser...

Voljela bih  istaknuti da mi cure (velika većina, osim izrazito sportskih tipova cura) ne želimo okarakterizirati svoj zaručnički prsten kao praktičan. Nama je bitno da je on prekrasan i da je u našem stilu. Kada mi svojim prijateljicama kažemo da smo se zaručile, prva reakcija ženskog roda jest 'Daj da vidim prsten'. Kad si pogledamo u ruku želimo osjećati uzbuđenje 'To je to i on je taj' :)  Nas stvarno ne zanima hoćemo zapinjati njime o močo krpu ili najlonke. Pazit ćemo. Ukratko, pri izboru zaručničkog prstena prioritet Vam treba biti njegova estetika, ne pragmatika. 
(Ovo napominjem jer sam toliko puta doživjela da se dečki brinu da je kamen prevelik i da će zapinjati, biti nezgodan za svakodnevno nošenje... Često ih uspijem odgovoriti od takvih ideja, međutim nekad ipak kupe praktičan, sitan prsten curi kojoj po stilu nikako ne pripada takav.)

2. Koja je razlika između dijamanta i cirkona?

Velika. Zapravo ogromna, ali oku ne tako vidljiva.
Razlika između dijamanta i cirkona je u njihovom kemijskom sastavu, nalazištima, ponudi i svim drugim oku ne tako vidljivim fizičkim obilježjima te možda ovdje najvažnije, razlika u cijeni. 
 Cirkon je mineral koji pripada skupini nezosilikata, njegova formula je Zr[SiO4]. Cirkon se u prirodi nalazi u širokom spektru boja, od bezbojne koja nam je u draguljarstvu zamjena za dijamant, do crvene, žute, zelene, plave, you name it. Cirkon je čest mineral (sve prisutan u Zemljinoj kori) koji se pronalazi širom svijeta. Njegova ponuda premašuje potražnju za njim što utječe na relativno nisku cijenu cirkona.  Cirkon spada u skupinu poludragog kamenja. 
Dijamant je također mineral, i to najtvrđi mineral u prirodi koji je po kemijskom sastavu čisti ugljik koji se formira u svoju strukturu kristalizacijom pod visokim temperaturama uslijed jakog pritiska. Dijamanti se formiraju (stvaraju) u zemljinom plaštu (struktura ispod zemljine kore) na dubini 150km i niže. Dijamant spada u skupinu dragog kamenja (ostali minerali u toj skupini jesu rubin, smaragd i safir) te je u toj skupini najcjenjeniji, najrijeđi i najskuplji. Ponuda dijamanata manja je od potražnje za njima što također utječe na formiranje tako visoke cijene ovog dragog kamena. Postoje teorije koje govore kako se ponuda dijamanata umjetno održava na toj razini (limitiranjem i sirovih i obrađenih dijamanata koji se puštaju na tržište) kako ne bi došlo do korekcije cijene prema dolje. Bile te teorije istinite ili ne, cijena je na žalost vrlo visoka i takva će kako izgleda i ostati. 
Plastični primjer: Razlika između dijamanta i cirkona od npr 1 karata za laika je u cijeni i na oko vidljivom sjaju. Dijamant će sjajiti puno jače od cirkona. Za detaljnije razlike trebali biste uzeti povećalo (lupu). Pod lupom će se vidjeti perfekcija dijamanta. Kad s povećalom usporedite dijamant i cirkon i nestručno oko vidi kako je cirkon u svojoj unutrašnjosti pun oblačića, mrljica, krhotina, pukotina...a dijamant, pogotovo ako pričamo o dijamantu višeg razreda (o tome malo kasnije), će biti savršen, savršen u smislu da osim loma svijetlosti nećete vidjeti ništa :) Nema nepravilnosti, puko savršenstvo prirode.
Zaručnički prsten s cirkonom težine (veličine) 1 karata ćete platiti oko 2 tisuće kuna (ovisno o modelu jer ćete ovdje platiti prsten po gramaži zlata) a dijamant od 1 karata ćete platiti od cca 5 tisuća eura (za dijamant malo lošije kvalitete) pa do cca 30 tisuća eura za top tier dijamantni prsten. I to pričamo o cijenama kod zlatara kao što smo mi i naši kolege u Hrvatskoj...Ako navratite u Tiffany za istu kvalitetu dijamanta (nema tu razlike, GIA certifikat znači identičan kamen i u Tiffany-u i u Karatu) ćete platiti 3 do 4 puta više od gore navedenih cijena jer plaćate brand. I u tome nema ništa loše. Koliko Tiffany ulaže u marketing, sve su oni to zaslužili :)

3. Kako se određuje cijena dijamanta

 Faktori koji određuju vrijednost i kvalitetu te samim time i cijenu  dijamanta popularno se zovu 4C: Boja (Color), Jasnoća (Clarity), Brušenje (Cut) I Karat (Carat). Ovo je zapravo cijela znanost. Ako promijenite bilo koji od ova 4 faktora mijenjat će se cijena dijamanta. 4C je zapravo algoritam koji određuje cijenu dijamanta. Nije toliko komplicirano, ali treba neko vrijeme da sve te varijable sjednu pa da Vam bude skroz jasno kako se cijena formirala. 
Što 4C zapravo znači, tj što svaki od C-ova znači?
 Boja: idealna boja dijamanta je isključivo bezbojna (osim u otmjenim nijansama žute, ružičaste, plave, zelene, crvene gdje boje predstavljaju prednost). Što je dijamant bezbojniji to je on vrijedniji. Ako uzmete 2 dijamanta iste karataže, čistoće i brušenja, dijamant boje D će biti skuplji od dijamanta boje E itd...
 

D

E

F

G

H

I

J

Bezbojna

Bezbojna

Bezbojna

Skoro bezbojna

Skoro bezbojna

Skoro bezbojna

Skoro bezbojna

 
Jasnoća (Čistoća) (postotak besprijekornosti): govori nam ima li dijamant interne defekte (inkluzije, oblačiće) ili ne. Što je dijamant ‘čišći’ to je on skuplji i vrijedniji. Dijamant iste karataže, boje i brušenja u čistoći IF će biti značajno skuplji od istog dijamanta čistoće VS1. 
GIA nomenklatura

FL-IF

VVS1-VVS2

VS1-VS2

SI1-SI2

I1-I2-I3

Flawless-Internally flawless

Very very slightly imperfect1-Very very slightly imperfect 2

Very slightly imperfect1-Very slightly imperfect2

Slightly imperfekt1-Slightly imperfect2

Imperfect1-Imperfect2-Imperfect3

 
Dijamant s oznakom FL (flawless) ili IF (internally flawless) je savršeno čist pod lupom, besprijekoran, bez mane. Dijamanti u kategoriji VVS1-VVS2 imaju vrlo male interne defekte koje može otkriti samo stručnjak s lupom x10. Položaj i broj internih defekata određuje hoće biti dijamant VVS1 ili VVS2.
Dijamanti VS1-VS2 imaju vrlo male defekte koji stručnjaci mogu otkriti postotkom teškoće od ne previse teške do lake. Dijamante oznake I1-I3 stručnjaci mogu otkriti defekte golim okom.
Karat: karat je jedinica mase dijamanta. Jedan karat (1ct) teži 200 miligrama, tj 1/5 grama tje 1ct=0,2g. Popularno se kaže da je karat veličina dijamanta što nije netočno, ali nije ni potpuno točno. Karat se povezuje s veličinom dijamanta jer je tako lakše shvatljivo. Dijamant iste boje, čistoće i brušenja će biti skuplji što ima više karata. Kod rasta u karataži cijena ne raste proporcionalno već eksponencijalno (na žalost, nismo mi krivi nego DeBeers)
Brušenje: brušenje dijamanta, njegove proporcije i simetrija od velike su važnosti jer imaju najveći utjecaj na sjaj, živost odnosno blistanje kamena. Ovo je jedini faktor na koji najviše utječe čovjek.  Faktori brušenja ne odnose se na oblik ili vrstu brušenja već samo kvalitetu brušenja u smislu razmještaja, proporcija i kutova faseta (ploha) kao i na završnu obradu. Svaki oblik će se brusiti drugačije. Prije brušenja, detaljno se proučavaju lokacije inkluzija (oblačića, nedostataka) prirodna boja te zvorni oblik sirovog kamena. Zatim se mapiraju facete (plohe) kako bi se kamen izbrusio na način da se maksimizira veličina, oblik i jasnoća. Za optimalne svjetlosne performanse (a dijamant ima totalnu refleksiju), potreban je dijamant koji nije izrezan niti plitko niti previše duboko.

EX

VG

G

F

P

Excellent

Very Good

Good

Fair

Poor

 
Dijamant koji kod brušenja ima oznaku EX i koji je Ideal bit će skuplji od dijamanta koji kod brušenja ima oznaku VG ako su im karataža, boja i čistoća jednaki. 
KAKAV DIJAMANT ODABRATI: Savjet: Zgodno bi bilo početi od vlastitog budžeta i odrediti koliko ste spremni investirati u zaručnički prsten. Nakon što se okvirno odlučite oko budžeta, savjetujem da krenete u potragu koja je najkvalitenija kombinacija danih faktora 4C za dani budžet.
S profesionalne perspektive, dijamanti koji su boje D, jasnoće IF, idealnog brušenja spadaju u kolekcionarske dijamante i iznimno su skupi. Ako imate višak financijskih sredstava, navalite na njih. Komercijalno gledajući, dijamanti boje F ili G, jasnoće VVS2-VS1-VS2 su fantastični te značajno cjenovno prihvatljiviji od gore navedenih, za danu karatažu. Što se oblika kamena tiče, savjetujem okrugli brilijantno brušeni dijamant (round brilliant cut), osim ako buduća zaručnica nije naglasila da želi četvrtasti kamen, u tom slučaju savjetujem princezin rez (princess cut). 
Što se karataže tiče, mogli bismo reći da se 0,3ct i više smatraju luksuznim zaručničkim prstenjem.U slučaju da je djevojka sportski tip koji ne nosi nakit, savjetujem zaručnički prsten s dijamantom manjim od pola karata.
Što se tiče 'kompromisa' kod dijamanata u smislu da možete doći u situaciju da Vas isto koštaju 1.) dijamant od 0,3ct, VVS1, boja D, brušenje EX i 2.) dijamant od 0,5ct, VS2, boja G, brušenje VG. Izaberite opciju 2, odnosno uzimte malo 'lošiji' dijamant u korist više karata. 
Za bilo koju karatažu kombinacija boje i čistoće: 
Dijamant 'visokog razreda': čistoća IF-VS1, boja D-F
Dijamant srednjeg razreda: VS2-SI2, boja F-G
Dijamant 'lošijeg' razreda: SI2-I3, boja H-I
Preporuka tj. 'best buy' u bilo kojoj karataži bi bila: čistoća VVS1-VS2 (a može i SI1), boja G, brušenje EX-VG. 

 

4. Oblik dijamanta

Za oblik dijamanta zlatari upotrebljavaju riječ brušenje odnosno rez (engleski cut). Iako ovo nije ona kategorija brušenja koja formira cijenu. Najpopularniji oblik dijamanta je ROUND (round brilliant cut). Međutim, i ostali oblici dijamanta su prekrasni i imaju svoj šarm. 

5. Koja je razlika između dijamanta i brilijanta

Vrlo čest moment 'pomutnje' jest brilijant/dijamant. Je li brilijant isto što i dijamant? U naravi je. Svaki brilijant je dijamant obrušen popularnim 'Round brilliant' rezom. Upravo zato što je takav oblik i vrsta reza najčešći kod kupovine dijamanata (kako u zaručničkom prstenju tako i kod naušnica) postao je toliko popularan da je postao sinonim za dijamante. To Vam je kao kaladnot/pasta za zube situacija. Svaki kaladont je pasta za zube, ali svaka pasta za zube nije kaladont. Tako, svaki brilijant jest dijamant (tj svaki brilijant jest obrađeni dijamant tehnikom okruglom brilijantnog reza), ali svaki obrađeni dijamant nije brilijant jer on može biti drugačije vrste reza i oblika. 

6. Prednosti i nedostaci dijamanata i cirkona

Prednost cirkona u odnosu na dijamant je neopterećenost prilikom nošenja i financijska pristupačnost. Ako djevojka izgubi zaručnički prsten, lako ćete kupiti novi. Ako cirkon ispadne, no stress, popravak će Vas koštati oko 100,00kn.  
Nedostatak dijamanta je upravo prednost cirkona. Veliki je (osim sentimentalnog) financijski gubitak ako se prsten izgubi ili ako dijamant ispadne. 
Osim navedenog, iz perspektive ženskog ukusa i predmeta žudnje, dijamant je daleko poželjniji. Ako imate mogućnosti nemojte dvojiti, kupite dijamantni prsten. Ako nemate tolike financijske mogućnosti, nemojte brinuti jer je prsten sa cirkonom naoko jednako lijep. A u ovom cijelom procesu najvažnija je ljubav. 
 
Može li dijamant ispasti iz prstena: može. Dijamant nikad neće ispasti sam od sebe, ali može se dogoditi da prilikom nošenja djevojka ošteti krapnice koje drže kamen te se uslijed slijedeće sile (najčešće su to udarci koje svakodnevno radimo, a ne primjećujemo) kamen izbije. 

7. Koja vrsta prstena odgovara mojoj curi?

Sto cura, sto ukusa. Međutim, nakon 12 godina iskustva ipak mogu nekako svrstati djevojke u stilske kategorije i sukladno tome Vam sugerirati koji model prstena za koju djevojku odabrati. 
IZRAZITO SPORTSKI TIP 
Ako je Vaša djevojka uglavnom sportski obučena (pri tome mislim 70% vremena je u trenirci, tajicama, tenisicama), ima posao usko vezan uz sport, puno trenira vodite se time da prsten bude praktičan (ono što sam na početku rekla da ne radite). On može imati malo više grama zlata i biti konkretniji, ali ne savjetujem da izaberete nabrijan prsten sa puno kamenja. Jednostavan profil, relativno diskretan, jedan centralni kamen, bez kamenčića u pratnji centralnog kamena. Može čak i okrugli fasung (ono što drži kamen) da kamen ne strši previše. Kod ovog tipa cura možete izabrati dijamantni prsten od 3.500,00kn na dalje. Prsten će biti dovoljno diskretan da se uklopi u takav budget, a opet idealan za ovaj tip cure. 
 
 
BUSINESS CASUAL
Ako Vam se cura sređuje u razumnom intenzitetu u smislu da ide uređena na posao, da u slobodno vrijeme fura tenisice+sako(blejzer), da ste ju vidjeli i našminkanu i nafriziranu, ali da zna biti i super natural u trenirci savjetovala bih Vam vječnu klasiku. Zaručnički prsten sa okruglim kamenom malo višeg profila, 6 krapnica, prsten oko 4 grama. To Vam je onaj klasični zaručnički Tiffany model kojeg vidimo u svim filmovima. Varijacije ovog modela mogu biti da ima 4 krapnice, malo deblju šinu itd... Sve prijedloge možete vidjeti na slikama. Za ovakav tip cure ne bih preporučila presitan kamen, rekla bih gledajte od 0,3 ct na dalje u dijamantima. To Vam okvirno znači od 15.000,00kn na dalje. Ako Vam se taj iznos ne uklapa u budžet možete izabrati prsten u kojem umjesto jednog velikog centralnog kamena ima više manjih. Takav Vas u dijamantnoj verziji može izaći oko 7.000,00kn. Ako Vam se to ne uklapa u budget savjetujem da izaberete krasan cirkonski prsten (kao ovi modeli na slici), a neka cirkon bude veličine 1 karata. To će Vas koštati maksimalno 3.000,00kn. 
 
DRESSED UP
Ako Vam je cura uvijek lijepo uređena, nafrizirana, našminakana, ako je većinom na štiklama, voli imati dugačke nokte i na njoj često vidite nakit sa cirkonima te ste nekoliko puta čuli da voli 'bling' možete si dati oduška i izabrati bogati prsten koji će osim centralnog kamena imati i manje kamenčiće u pratnji. Idealna kombinacija je naš prsten Monika koji Vas košta u izvedbi s dijamantima od 10.000,00kn na dalje. (ovisno koliki centralni kamen izaberete). Monika u cirkonskoj verziji će Vas koštati oko 3.000,00kn i prekrasan je. 
 


8. Kako odrediti veličinu zaručničkog prstena

Najbolje bi bilo da uzmete prsten koji djevojka nosi na prstenjaku lijeve ruke i ponesete nam prilikom narudžbe prstena kako bismo ga izmjerili i Vama napravili zaručnički prsten u toj veličini. Ako niste u mogućnosti uzeti prsten da djevojka ne primjeti bilo bi dobro da okvirno znate mjere djevojke u smislu visine, težine i napomenete nam ako je sportašica. Često sportašice imaju jače šake. Prosječna veličina ženskog prstenjaka je 12 (52). Kod tankih ruku to bi bilo 10 (50), a kod jačih ruku to bi bilo 14 (56) na dalje. 

Ako niste 100% sigurni koju veličinu zaručničkog prstena odabrati, bez brige. Najčešći postupak ide da dečki kupe veličinu prstena za koju misle da će odgovarati, a ako ne odgovara, nakon prošnje cura dođe kod nas u zlatarnicu, mi joj izmjerimo prst i korigiramo veličinu prstena. 

9. Zaručnički prsten sa safirom, rubinom, smaragdom ili biserom

Safir (popularna boja: plava), Rubin (popularna boja: ružičasto crvena) te Smaragd (popularna boja: zelena) jesu drago kamenje i preporučuju se za zaručnički prsten ako je cura dala hint da to želi ili ako Vama u dinamici i razvoju veze nešto znači. U smislu da je Vaša pjesma vezana uz neki od tih kamena, u Vašem najdražem filmu je takav kamen...ne padaju mi sad na pamet svi scenariji, ali kužite šta mislim. Ili ako ste od cure puno puta čuli da evo baš voli Smaragd. Zaručnički prsten sa biserom također izaberite samo ako baš provjereno znate da je djevojka 'luda za biserima'.  Ako nije ništa od navedenog držite se se bijelog cirkona ili dijamanta.
  

ZAKLJUČAK

Hvala Vam što ste pročitali ovaj 'Manual' i nadam se da Vam je i da će Vam biti od koristi. Zadatak ovog teksta jest da pojasni tehnikalije vezane uz kupnju zaručničkog prstena. Ne mogu naglasiti dovoljno da je od svih ovih kategorija o kojima sam najvažnija ljubav i da će Vaša cura biti oduševljena i sretna sa svakim prstenom jer Vas voli. 

Ako se odlučite za kupnju prstena kod nas u Karatu možete detaljnije informacije zatražiti na mail rene@zlatarnicekarat.com ili whatsapp/viber na 091 1252 150. 

Ako namjeravate kupiti cirkonski prsten, uvijek ih imamo u zalihama i nudimo Vam preko 200 različitih modela. Ako se odlučite kupiti dijamantni prsten, bilo bi dobro da dođete kod nas koji tjedan prije planirane prošnje. 

Izvori:
    • DeeDee Cunningham (2011): ‘The Diamond Comprehendum’, Nag Press, Robert Hale Limited, London.
    • Marijan Dundek, IGI (2000): ‘Dijamanti’, Noble Gems Publications, London.
 
Starijia objava
Novija objava

658 komentara

  • Molim vas ponudu za zaručnicko prstenje od bijelog zlata s jednim cirkonom.
    Hvala, Mladen

    Mladen Topolcic
  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin No Prescription Amoxicillin bxw.rohz.zlatarnicekarat.com.vpp.ps http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    oropuyaepu
  • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Buy Amoxicillin Amoxil Dose For 55 Pounds njw.gaos.zlatarnicekarat.com.fqb.rq http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

    ikaicorpesule

Ostavi komentar

Zatvori

DO YOU SPEAK ENGLISH?

I WANT ENGLISH LANGUAGE

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Pretraga

Vaša košarica

Vaša košarica je trenutno prazna.
Kupite sada